Kuvitus kirjasta Prinsessa Pikkiriikki valokuvanäyttelyssä Mielen maailmaan

Valokuvanäyttely Mielen maailmaan on paljon enemmän kuin näyttely

Lapsille kuvakirjat ovat erityisen tärkeitä. Kuvia pysähdytään katsomaan tarkkaan yksityiskohtineen. Kuvat tukevat tekstiä. Kuvat auttavat mielikuvituksen kehittymisessä, jos teksti yksin ei riitä. Valokuvanäyttelyssä on esillä usein pelkkiä valokuvia nimineen, ei selityksineen. Kolmas valokuvanäyttelyni Mielen maailmaan yhdistää sekä valokuvat että tekstit. Mielen maailmaan ei ole pelkästään valokuvanäyttely, vaan paljon enemmän. Se on vuorovaikutusta kirjaston, lukemisen, lasten mielikuvituksen ja valokuvataiteen kanssa.

Syvempi merkitys valokuvanäyttelylle

Mielen maailmaan -valokuvanäyttely on saanut inspiraationsa lasten- ja nuortenkirjoista. Koska minulta tilattiin valokuvanäyttely lapsikuvista ja juuri kirjastoon, halusin yhdistää aiheen paikkaansa. Halusin tuoda kirjaston lähemmäs yleisöäni uudella tavalla. En tiedä miksi, mutta jotenkin minua kiehtoi ajatus syvemmästä merkityksestä näyttelylle.

Ja onnistuin siinä. Jo ensimmäiset päivät näyttelyä osoitti, että idea oli loistava. Lapset löysivät kirjojen luokse kuvia katseltuaan ja kuvat innoittivat lainaamaan kirjan kotiin. Näyttely huomattiin myös laajemminkin ja nyt näyttää siltä, että se lähtee kiertueelle muutamalle paikkakunnalle.

Valokuvan voimalla mielen syövereihin

Mielen maailmassa sukelletaan lastenkirjoihin ja omaan mielikuvituksen syövereihin. Lapselle mielikuvitus on luontaista ja oman leikin voi rakentaa mistä vaan ja mihin vaan! Tämä ajatus minulle syntyi heti sen jälkeen, kun olin ottanut kuvan kirjaan Memmuli karkaa sirkukseen. Sirkustaiteilija ei suinkaan kuvassa taiteile trapetsilla vaan navetan vintin AIV-tornin päällä pehmolelut yleisönään. Tämän kuvan ottamisen jälkeen näyttelyn teema alkoi hahmottua itselleni syvemmin.

Valokuvaaja Pauliina Puputti Mielen maailmaan -valokuvanäyttelyssä
Valokuvaaja Pauliina Puputti Mielen maailmaan -valokuvanäyttelyssä. Vasemmalla kuva kirjasta Memmuli karkaa sirkukseen, oikealla Pentuhaaveita. Kuva: Riina Kaski /Alasatakunta

Ymmärsin, ettei kuvien tarvitse edes olla ihan niin justiinsa. Kirjaan Miira ja karhu en luonnollisesti saanut karhua kuvaan. Mutta otin tytön ja koiran, joka käy kokonsa puolesta karhusta vallan hyvin. Kirjan pointtina on tytön ja karhun ystävyys, ja sen halusin kuvaan tuoda. Toinenkin koira pääsi mukaan kuviin kirjasta Pentuhaaveita. Tosin siinäkin koira on pienenpieni ja kuvan pentu on vasikan kokoinen.

Pauliina Puputin kuvitus kirjasta Miira ja karhu
Kuva kirjasta Miira ja karhu. Karhun virkaa hoitaa koira.

Erityisen ikimuistoinen kuvaus oli viedä vanhalle veturitallin rauniolle tyttäreni parhaan ystävänsä kanssa. Ystävän lempikirjoihin lukeutuu Hannele Lampelan Prinsessa Pikkiriikki-sarjan kirjat. Kuvan kirjassa Prinsessa Pikkiriikki hermostuu, kun äidin masussa kasvaa pikkuveli. Hän ja ystävänsä Pöjöläinen haluavat rakentaa oman talon, missä saavat olla kaksin. Rakensimme tytön äidin kanssa prinsessoillemme talon veturitallille. He olivat niin haltioissaan pienestä kotileikistään, mitä ei edes kylmenevä syksyinen ilma haitannut, kuten artikkelin pääkuvasta voi huomata!

Pikkiriikin kirjoittanut Lampela onnistui huomaamaan näyttelystä kertovan lehtijutun ja otti minuun henkilökohtaisesti yhteyttä. Hän pyysi saada nähdä kirjan kuvan. Valehtelematta silmäni kostuivat, kun hän kertoi tyttöjen olevan täysin kuin esikuvansa. Mikä voima valokuvanäyttelylläni onkaan!

Valokuvanäyttely houkuttelee lukemaan ja tutustumaan kirjoihin

Ymmärsin viimeistään nyt, että Mielen maailmaan todella on enemmän kuin valokuvanäyttely! Se antaa katsojilleen paljon enemmän. Yhteisen kokemuksen kirjan ja kuvan kanssa.

Näyttelytilaan on kirjaston toimesta tehty oma paikka lukemiselle, jossa kuvia katsoessa voi samalla kurkistaa kirjaan, josta kuva on saanut aiheensa. Kuvien katseleminen kera kirjojen voi poikia myös enemmän. Niitä voi hyödyntää vaikka piirustuksissa, runoilussa ja valokuvauksessa. Näin lapset voivat saada kuvista ja kirjoista vielä enemmän irti yhdessä aikuisten kanssa. Olenkin toivonut, että päivähoito- ja kouluryhmät löytäisivät myös näyttelyn, jossa voisivat lasten kanssa yhdessä tutkailla kirjoja ja viedä näyttelyn omissa toimissaan vielä pidemmälle.

”Monella meistä on muistoja oman lapsuuden suosikkikirjan kuvituksesta. Ne ovat jääneet lähtemättömästi mieleen. Mielen maailmaan edistää lukemista, nostaa lasten- ja nuortenkirjallisuutta sekä houkuttelee tutustumaan kirjoihin uudesta näkökulmasta.”

Anni Tormas, kirjastopäällikkö Euran kirjasto
Kirjastopäällikkö Anni Tormas ja valokuvaaja Pauliina Puputti valokuvanäyttelyssä Mielen maailmaan
Kirjastopäällikkö Anni Tormas ja valokuvaaja Pauliina Puputti näyttelytilan lukupisteessä. Kuva: Riina Kaski /Alasatakunta

Mielen maailmaan koostuu kymmenestä eri lasten- ja nuortenkirjasta, jotka kuvitin kera tuttujen lasten. Siitä suuri kiitos ystävilleni lapsineen ja parille omalleni!
Näyttely on tehty alunperin yhteistyössä Euran kirjaston kanssa osaksi Euran kunnan kulttuuripalveluiden Lasten tammikuuta 2021. Näyttely on nähtävillä Euran kirjastossa 29.1. asti.
Sen jälkeen se jatkaa matkaansa maaliskuussa Säkylään ja toukokuussa Maskuun Lemun lähikirjastoon.

kirjankuvitus, lastenkirja, lastenkirjankuvitus, nuortenkirja, pauliinap, pauliinapuputti, valokuva, valokuvaaja, valokuvanäyttely

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietosuoja-asetusten hallintakeskus

Tarpeellinen

Sivustollamme voidaan käyttää kävijäliikenteen seuraamiseen Googlen Analytics palvelua. Tietoja emme käytä markkinointitarkoituksiin. Analytics palvelun käyttäjäehtoihin voit tutustua tämän linkin kautta. https://privacy.google.com/businesses/processorterms/ Hyväksymällä sivun käyttäjäehdot hyväksyt samalla oikeuden seurata kävijäliikennettä. Jos et halua liikennettä seurattavan pyydämme kohteliaimmin poistumaan sivustolta. Tai estämään sivuston evästeiden keräämisen.

Google analytics

Advertising

Analytics

Other